My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2005-03-20

Äggost från Svanesund

Äggost från Svanesund ( Bohuslänsk specialitet)
Äggost är en Bohuslänsk specialitet som serveras både som vardagsmat och festmat - antingen naturell eller med socker och kanel, kanske björnbärssylt. Det finns de som även äter den till sill.

Smaken är neutral och passar till det mesta.

Från början användes vackert snidade träformar som numera oftast tjänstgör som väggdekorationer.

Bohusläns Muséum i Uddevalla , tel 0522 -65 65 65, säljer olika typer av äggosteformar .
Recept
3 liter mjölk
6 ägg
0.5 liter filmjölk.

Om man föredrar en magrare produkt kan man använda lättmjölk och lättfil, men smaken blir inte densamma.

Använd en stor kastrull, ca 4-5 liter.

Vispa ägg och filmjölk jämnt
Häll över mjölken
Vispa blandningen jämn
Värm upp blandningen och rör emellanåt om försiktigt
Låt sjuda ett kort ögonblick ( temp. ca 90grader C) och
blandningen koagulerar.
! För lång sjudningstid medför hård äggost
Tag kastrullen av plattan - lägg på ett lock
Låt stå i 5-10 min
Om Du inte har en äggostform använd ett durkslag som
Du klätt med gasväv e.d på insidan som form
Överst i kastrullblandningen finns nu en äggostkaka
Fyll formen från kanterna mot mitten, använd hålslev så att vasslan rinner ut - varva ev. med lite socker
Vasslan kan med fördel användas till brödbak

Låt form och äggost stå i kylskåp några timmar för vassleavgång och avsvalning. Stjälp upp på serveringsfat.

Servera med socker och kanel, sylt eller sill VÄL BEKOMME !

0 Comments:

Post a Comment

<< Home