My Photo
Name:
Location: Uzes, France

In the computer business since 1962 - love IT.

2005-03-19

Ankbröst med apelsinsås

Feta fåglar som anka tycker jag behöver både sötma och syra. Köp gärna en lagrad vinäger som är mer balanserad och inte så stickig i syran.

4 personer

4 ankbröst
Sås 2 schalottenlökar 1 apelsin olivolja 3 dl rödvin 3 msk flytande koncentrerad kycklingbuljong 5 dl vatten 1 dl honung 1/2 dl vinäger 2 msk maizena salt och peppar 1 msk smör


Grönsaker 1/2 savoykålshuvud 12 små schalottenlökar 4 palsternackor 1/2 l kantareller smör och olja till stekning 1 vitlöksklyfta salt, peppar och socker
peppar och socker



Såsen:
1. Sätt ugnen på 200º. Skala schalottenlöken och apelsinen och skär dem i bitar.
2. Fräs i olivolja i en kastrull i 5 min utan att de tar färg. Häll på rödvinet och koka ner tills 1/4 återstår. Tillsätt kycklingbuljongen och vattnet och fortsätt att koka tills det smakar bra.
3. Sila av apelsin och lök och koka upp såsen på nytt. Tillsätt honung och vinäger och red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Salta och peppra.
4. Koka upp såsen och vispa i 1 msk smör före servering.

Grönsakerna:
1. Ansa savoykålen och skär bort rotfästet. Strimla bladen.
2. Skala schalottenlöken och förväll 5 min i saltat vatten. Spola lökarna i kallt vatten.
3. Skala palsternackorna och skär dem i grova bitar. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och baka i ugnen 20 min eller tills de blir mjuka.
4. Bryn grönsakerna och svampen i smör och lite olja när det är dags att servera. Smaksätt med lite riven vitlök, salt, peppar och en nypa socker.

Ankan:
1. Snitta skinnet på ankbrösten. Lägg dem med skinnsidan nedåt i en het stekpanna. Salta och peppra. Sänk värmen och låt brösten steka långsamt i 10-15 min så att skinnet blir frasigt.
2. När innertemperaturen är 55º är ankbrösten färdiga. Vill du ha ett mindre rött kött steker du ytterligare några minuter. Recepten hämtade ur Tina Nordströms nya kokbok "Jättegott"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home